1 min

Een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt dat de populaire chatapplicatie WhatsApp de privacy van gebruikers schendt. Er zijn drie punten waarop het onderzoek bezwaar maakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met een Canadese toezichthouder op het gebied van privacy. Volgens de conclusie zijn de volgende zaken niet in overeenstemming met de wet: het ongeautoriseerd gebruik van het adresboek, geen versleuteling van de berichten en de mogelijkheid om berichten te onderscheppen. Voor de laatste twee punten hebben de WhatsApp-ontwikkelaars inmiddels al actie ondernomen.

In principe blijft dus alleen het eerste punt over. Gebruikers kunnen geen gebruik maken van WhatsApp wanneer er geen gebruik mag worden gemaakt van het adresboek van een smartphone. Voor gebruikers van een iPhone geldt dit overigens niet: sinds iOS 6 moet een app toestemming krijgen om het adresboek te gebruiken. Bij andere mobiele besturingssystemen is dit echter anders.

WhatsApp is daarmee overigens niet alleen in strijd met de Nederlandse privacywet, ook de Europese en Canadese privacywetten komen in het geding.