1 min

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) had kritiek geuit op WhatsApp over de manier waarop telefoonnummers werden opgeslagen van niet WhatsApp-gebruikers. Het bedrijf heeft daarop aanpassingen doorgevoerd in de manier waarop deze telefoonnummers worden opgeslagen en daarmee is het CBP wel tevreden.

Het is onmogelijk om op een smartphone het adresboek uit te lezen en daarbij alleen de gegevens op te halen van mensen die gebruik maken van WhatsApp. Het hele adresboek moet worden uitgelezen en WhatsApp kan daarna pas in zijn systeem zien welke mensen een account hebben en welke niet.

Voorheen werden de nummers van de mensen die geen WhatsApp hadden ook gewoon opgeslagen in de databases van het bedrijf. Nu worden deze voorzien van een hash en apart opgeslagen. Ook is het aantal ontwikkelaars dat toegang hebben tot deze gegevens beperkt. Daarmee is het CBP wel tevreden, aangezien het begrijpt dat de dienst niet kan functioneren zonder de gegevens uit te lezen.

WhatsApp bestrijdt overigens dat het CBP bevoegd is om te oordelen in deze kwestie, maar heeft wel meegewerkt aan het onderzoek.