1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Het opstarten van verschillende varianten van Linux op een nieuwe Samsung-laptop kan voor de nodige problemen zorgen. De laptop kan zelfs volledig dienst weigeren nadat een ondernomen poging op niets uitgelopen is.

Eigenaren van een nieuwe Samsung-laptop merkten de problemen op toen ze Ubuntu 12 via een USB-stick probeerden op te starten. Er verscheen een zwart scherm en er was geen verdere systeemactiviteit. Na het uitschakelen van het systeem bleek dat in sommige gevallen de computer bij het opnieuw opstarten niet meer functioneert. Om precies te zijn zou een chip op het moederbord waarin de firmware wordt opgeslagen niet meer functioneren.

De problemen worden veroorzaakt door de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) van de laptops, maar zouden niet gerelateerd zijn aan het nieuwe UEFI Secure Boot-mechanisme dat door Windows 8 gebruikt wordt. Het vervelende aan de bug is dat deze voor gebruikers ook niet op te lossen is, waardoor het systeem permanent onbruikbaar wordt.

De modellen die in ieder geval last hebben van het probleem zijn van het type 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C en 530U3C. De laatste drie modellen worden ook in Nederland aangeboden. Samsung heeft nog geen duidelijkheid gegeven over een datum waarop een oplossing verwacht kan worden.

Steve Langasek van Canonical, de ontwikkelaar van Ubuntu, geeft aan dat het verstandig is om de meest recente versie van Ubuntu van de website van Canonical te downloaden. Deze image forceert systemen om middels de BIOS op te starten in plaats van UEFI.