2min

Samsung heeft een update verspreid naar verschillende Samsung-laptops waarmee Windows Update wordt uitgeschakeld. Hierdoor is het Windows-besturingssysteem niet meer in staat zichzelf te updaten en te patchen tegen bekende lekken. Waarom Samsung ervoor kiest Windows Update uit te schakelen is onduidelijk en zeker niet zonder risico, het zou mogelijk iets te maken hebben met een USB-driver.

Samsung heeft op een groot aantal laptops eigen software voorgeïnstalleerd, waaronder het programma SW Update, daarmee is Samsung in staat om laptops zelfstandig te voorzien van nieuwe software of updates. Via de update-programma zou Samsung een applicatie hebben verspreid genaamd Disable_Windowsupdate.exe, dat programma doet vervolgens ook wat de naam zegt, Windows Update uitschakelen.

Hierdoor is het niet langer mogelijk om het Windows-besturingssysteem van updates te voorzien en wordt het systeem naarmate de tijd vordert minder betrouwbaar omdat bekende lekken in de software niet meer worden gedicht.

Een Microsoft-medewerker heeft nu in een blog aan de bel getrokken omdat het onduidelijk is waarom Samsung de updatedienst van Microsoft heeft uitgeschakeld. Samsung zelf heeft vooralsnog niet gereageerd. In een chatsessie met een ondersteuningsmedewerker van Samsung zou het te maken hebben met de drivers die via Windows Update naar de laptops worden gepushed. Deze drivers van Microsoft zouden ervoor zorgen dat de USB-poorten op de laptops niet meer zouden werken. Daarop heeft Samsung besloten dan maar Windows Update uit te schakelen. Niet echt een goede en logische oplossing, het ligt voor de hand dat Samsung op zeer korte termijn met een verklaring komt, een update voor de USB-poorten en een methode om Windows Update weer in te schakelen.

Samsung verkoopt sinds vorig jaar geen laptops meer in Nederland en België, maar er zijn nog wel veel consumenten en bedrijven die gebruik maken van Samsung-laptops.