Het gaat nog niet goed met Nintendo’s nieuwste spelcomputer. De Nintendo Wii U ging redelijk voortvarend van start, maar inmiddels zakken de verkoopcijfers steeds verder in elkaar. In de afgelopen maand zouden er volgens de NPD Group minder dan 100.000 exemplaren van het apparaat over de toonbank zijn gegaan in de Verenigde Staten.

Nintendo maakte zelf bekend dat het in december 460.000 exemplaren van de Wii U verkocht had. December is traditioneel gezien een maand waarin veel spelcomputers verkocht worden vanwege de feestdagen. Het is normaal dat de verkopen na de feestdagen terugzakken, maar van 460.000 naar minder dan 100.000 exemplaren is wel een aanzienlijke daling. In vergelijking met de Nintendo Wii, de meest succesvolle spelcomputer van Nintendo, is eveneens een stevige daling van 38 procent te zien in dezelfde levensfase van de producten.

Gamasutra schat dat van de Nintendo Wii U in januari 45.000 tot 59.000 exemplaren verkocht zijn. Als die schatting klopt, staan de zaken er slecht voor. De PlayStation 3 en Xbox 360 maakten in hun gehele levensspan nooit zo’n slechte maand mee. Microsoft maakte bekend dat er 281.000 exemplaren van de Xbox 360 verkocht werden in januari. Nintendo hoopt nog om een ommekeer met aankomende titels van populaire franchises als Super Mario, Zelda en Mario Kart.

Eind januari maakte Nintendo zelf al bekend dat het de financiële cijfers voor het komend boekjaar naar beneden bijstelt vanwege de matige verkoop van de Nintendo Wii U. Op zijn zachtst gezegd had Nintendo er meer van verwacht, dat mag duidelijk zijn.