Vorige week moest Techzine opnieuw melden dat het niet goed gaat met de verkoop van Nintendo’s nieuwste spelcomputer, de Wii U. Dat gegeven lijkt er ook voor te zorgen dat ontwikkelaars en uitgevers voorzichtiger worden met huidige en nieuwe projecten voor de console.

Verschillende bronnen vanuit gamestudio’s melden dat de slechte verkoop van de Wii U er voor zorgt dat ontwikkelaars en uitgevers voorzichtiger worden met de Wii U. De kosten van huidige projecten worden ingedamd en men denkt nog eens goed na of een nieuw project wel kans van slagen zal hebben.

Een anonieme ontwikkelaar meldt: "Voor dit jaar en het daaropvolgende halve jaar zullen we ons primair richten op de ontwikkeling voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. Voorstellen om deze games ook om te zetten naar de Wii U werden niet positief ontvangen, vooralsnog zijn de verkopen gewoon te laag om de kosten die bij zo’n keuze komen kijken te verantwoorden."

Een andere ontwikkelaar die eveneens anoniem wenst te blijven geeft aan dat zijn werkgever werkt aan enkele Wii U-titels en één of twee ports, maar momenteel is er geen echte vraag naar. Voor 2013 is het veiliger om vooral op de PlayStation 3 en Xbox 360 te focussen, terwijl sommige titels ook omgezet worden naar systemen van de volgende generatie. Dat zal in 2014 omgedraaid zijn, er komen dan nog maar enkele titels voor de huidige consoles uit, tenzij ook de nieuwe consoles van Microsoft en Sony slecht verkopen.

De Nintendo Wii U kwam voortvarend uit de startblokken, maar moest in de Verenigde Staten in januari zowel de PlayStation 3 als Xbox 360 ver voor zich dulden wat betreft verkoopcijfers. Net als andere sectoren heeft ook de gamingsector het zwaar gezien de huidige economische omstandigheden en het is daarom ook logisch dat men niet onbezonnen in het diepe springt met nieuwe projecten, zoals jaren terug nog makkelijk kon.