De nieuwe Xbox met codenaam Durango zou volgens nieuwe bronnen tweedehands games blokkeren via een altijd online systeem. Daarnaast hoeft de console games na installatie niet meer vanaf de schijf te lezen.

Specificaties van de nieuwste Xbox werden al eerder in geruchten genoemd. Screenshots van een Xbox Development Kit bevestigen nu geruchten van Microsoft’s anti-tweedehands game systeem.

Het lek suggereert dat alle consoles worden voorzien van een flinke harde schijf, waar een aardig aantal games op past. Installatie wordt verplicht en na installatie van de game via de optische drive is het schijfje overbodig. De console controleert de authenticiteit met een code via een altijd aanwezige internetverbinding.

Het verplichten van installatie op de harde schijf ondersteunt die theorie van activatiecodes. Ook het altijd online systeem, dat in geruchten circuleert bevestigt Microsoft’s plannen om gebruikte en gekopieerde games uit te roeien.

De screenshots zijn waarschijnlijk echt, maar al meer dan een jaar oud. Het is niet ondenkbaar dat Microsoft de plannen ondertussen heeft laten vallen. Mocht het bedrijf de plannen doorzetten, is dat in ieder geval goed nieuws voor Sony’s PlayStation 4.