1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Niet het 2G-netwerk, maar het 3G-netwerk zal misschien als eerste het onderspit delven. KPN denkt na over het op termijn uitschakelen van het 3G-netwerk, dat wordt opgevolgd door het nu opkomende 4G-netwerk. Een definitieve beslissing heeft het bedrijf nog niet genomen.

KPN geeft de voorkeur aan 2G boven 3G, omdat veel diensten die het netwerk gebruiken geen snel internet nodig hebben. Daarnaast is de technologie goedkoper en de dekking beter dankzij de lage 900MHz-frequentie. Onder andere trams en pinautomaten gebruiken 2G, terwijl consumenten straks allemaal kunnen kiezen voor het superieure 4G.

Als KPN een besluit neemt geven ze het "lange tijd van tevoren" aan, vertelt 4G-projectleider Erik Verkouteren. De vanzelfsprekendheid van een eerder einde voor 2G spreekt Verkouteren tegen. "Iedereen denkt dat als 4G komt, 3G in de lucht blijft en 2G eruit gaat. Maar je kunt ook redeneren dat 3G zoveel overlap heeft met 4G, dat juist dat netwerk overbodig wordt,", zo legt hij uit.

Het 4G-netwerk van KPN is ondertussen landelijk in aanbouw. Begin februari schakelde KPN het in en het netwerk is nu beschikbaar in delen van de Randstad. In anderhalf jaar tijd wil KPN het netwerk voor het hele land beschikbaar maken.