1 min

Van de ene op de andere dag verschijnen zoekresultaten voor de App Store voor iOS-apparaten een stuk lager in de zoekresultaten dan voorheen het geval was. Wanneer voorheen bijvoorbeeld naar Skype iPhone werd gezocht verscheen een link naar de meest populaire app in iTunes ergens bovenaan in de zoekresultaten, deze link verschijnt nu niet eens op een van de eerste tien pagina’s. Google meldt dat er problemen bestaan bij de verbinding tussen de servers van de App Store en Google Search.

De problemen gelden bijvoorbeeld ook voor populaire applicaties als WhatsApp, Buienradar, Facebook voor de iPad. Het probleem is echter niet consistent, er zijn ook applicaties die juist weer wel direct bovenaan in de resultaten verschijnen zoals Facebook, Spotify, Candy Crush en Sonic Dash. Ook Google’s eigen applicaties zoals YouTube en Google Maps staan direct bovenaan de lijst na een zoekopdracht. In eerste instantie leek de ontdekking voer voor komplottheorieën, maar vooralsnog rekenen we erop dat de problemen worden opgelost aangezien dat Google’s belofte is.

De zoekresultaten die Google nu serveert zijn niet per definitie irrelevant, maar de directe links naar de App Store waren ongetwijfeld wel hetgeen waar de meeste gebruikers naar op zoek waren. Alternatieve downloads vanuit derde partijen verschijnen bijvoorbeeld wel in de resultaten, maar het installeren van zulke gedownloadde apps is met Apple’s gesloten systeem in principe onmogelijk zonder jailbreak.

Google heeft aangegeven dat er wordt gewerkt aan een oplossing.