De kans bestaat dat iOS 9 de eerste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem zonder Google als standaardzoekmachine wordt. In 2015 loopt een overeenkomst tussen Apple en Google af, waardoor de eerstgenoemde vrij is om met een alternatieve dienst zoals Microsoft in zee te gaan.

De afgelopen jaren heeft Apple naarstig geprobeerd om Google’s aanwezigheid in iOS te verminderen, omdat Google met een eigen mobiel besturingssysteem op de markt kwam en daar inmiddels ook dominant mee is. Apple heeft geen intentie om Google’s positie verder te versterken en kijkt daarom dus naar alternatieven.

Dit proces leidde onder andere tot het verwijderen van de Google Maps- en YouTube-app waarvan iOS voorheen standaard voorzien was. Mensen die niet zonder kunnen, kunnen de apps in de App Store downloaden, maar een deel van de gebruikers zal dat achterwege laten. Vooral het marktaandeel van Google Maps bleek flink te dalen, mede doordat Apple een eigen Kaarten-app introduceerde en Google maandenlang op zich liet wachten voor de lancering van de losse app.

Volgend jaar komt er mogelijk een nieuwe verandering in iOS. Apple en Google hebben een contract voor de positie van standaardzoekmachine afgesloten, maar dit loopt in 2015 af. De kans is aanzienlijk dat Apple ook voor deze positie heroverweegt of het wel met Google door wil. De vacante positie zou bijvoorbeeld ook ingevuld kunnen worden door Microsoft of Yahoo, partijen die daar wellicht veel geld voor overhebben.

Voor de gebruiker verandert er waarschijnlijk niks. Heb je nu Google als zoekmachine ingesteld op je iPad of iPhone, dan zal dat waarschijnlijk ook zo blijven. Bij nieuwe gebruikers wordt afhankelijk van Apple’s keuze een andere dienst ingesteld, met de optie om alsnog te veranderen naar Google. Een deel van de gebruikers zal hier niet de moeite voor nemen, waardoor de wijziging interessant zal zijn voor Google’s concurrenten.

Zowel Microsoft als Yahoo is momenteel bezig om Apple’s Eddy Cue te overtuigen van hun kunnen. Yahoo boekte onlangs al succes bij het overtuigen van Mozilla, dat bedrijf heeft Google voor Firefox aan de kant gezet.

iOS biedt momenteel ondersteuning voor Bing, DuckDuckGo, Google Search en Yahoo. Voor spraakassistent Siri is Bing al de zoekmachine, dat geldt ook voor de Spotlight-zoekfunctie van Mac OS X 10.10 Yosemite (review).