Mali volgt .TK op met gratis domeinnamen

Het Afrikaanse land Mali zal vanaf 15 juli gratis domeinnamen gaan aanbieden. Mali is daarmee het tweede land dat zo’n model gaat gebruiken, de Tokelau-eilanden doen dit al lange tijd met de .TK-extensie.

Mali volgt .TK op met gratis domeinnamenMali heeft Freedom Registry als beheerder aangewezen voor het verzorgen van de registraties. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor de .TK-domeinen van Tokelau. De registraties voor de gratis domeinen zullen vanaf 15 juli geopend worden, mensen kunnen zich dan registreren voor een .ML-domein.

Alvorens de publieke inschrijving geopend wordt zullen er nog twee fases vooraf gaan. Tussen 1 en 31 mei kunnen bedrijven en merken hun domeinnaam veiligstellen, van 1 juni tot 14 juli loopt de zogenaamde Landrush-fase waarin mensen die geen merknaam bezitten maar wel een bepaalde domeinnaam willen voor een bepaald bedrag kunnen registreren. Na die periode is de registratie gratis en voor iedereen.

De .ML-extensie is nog maar weinig gebruikt. In een ranglijst van meest gebruikte extensie wordt de Malinese extensie op de 177e plaats gezet. Slechts 4 procent van de bevolking heeft toegang tot het internet en er zijn minder dan 50 websites actief op de extensie. Daar zal binnenkort wel verandering in komen.

De .TK-extensie werd in 1997 geïntroduceerd en werd in korte tijd zeer populair. Tegenwoordig staat de extensie echter vooral bekend om het misbruik en de criminaliteit die er vandaan komt. Het is desondanks de extensie met de meeste domeinen ter wereld. De meeste registraties komen vanuit Turkije, wat waarschijnlijk door de overeenkomst in namen komt.

Bron:The Guardian