2min

De investeerder ValueAct Capital heeft voor een bedrag van 2 miljard dollar aandelen in Microsoft gekocht. Hiermee behoort de investeerder tot een van de vijftien grootste aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf. De investeerder hoopt intern bij Microsoft wat veranderingen te kunnen realiseren waardoor het bedrijf succesvoller wordt en de aandelenkoers omhoog schiet.

De CEO van ValueAct Capital, Jeffrey Ubben, heeft bevestigd dat het voor 2 miljard dollar aan aandelen heeft gekocht. Het bedrijf is hiermee weliswaar een van de vijftien grootste aandeelhouders, het heeft echter nog steeds een belang van minder dan 1 procent in handen. Op dit moment heeft Microsoft een waarde van 257,46 miljard.

Grote vraag is dan ook of Microsoft erg onder de indruk zal zijn van de voorgestelde veranderingen die ValuaAct Capital zal aandragen. Microsoft zal ongetwijfeld luisteren naar de aandeelhouder, maar of het er ook iets mee doet is een tweede. Wel stelt ValuaAct Capital dat het geen publieke campagne zal voeren om zaken veranderd te krijgen, de investeerder wil de veranderingen intern aankaarten.

Wel wilde ValueAct een voorbeeld noemen van een van de zaken die beter zouden kunnen. De investeerder is van mening dat Microsoft het Office-pakket moet uitbrengen op meer besturingssystemen. Het doelt hiermee ongetwijfeld op iOS en Android, waarbij vooral de iPad en de Android-tablets een extra inkomstenmodel zouden kunnen vormen voor Microsoft. Nu steeds meer mensen een tablet aanschaffen in plaats van een laptop, loopt Microsoft op Office ongetwijfeld ook inkomsten mis. Analistenbureau Morgan Stanley rekende eerder dit jaar al eens voor dat Microsoft miljarden misloopt doordat Office niet voor de iPad beschikbaar is.

Microsoft heeft op dit moment Office-versies voor alle Windows-versies, ook voor Windows RT, wat op ARM-processors draait, tot slot is er ook nog Office voor de Mac, de computers van Apple. Microsoft is op de smartphones alleen actief op Windows Phone.

Hoewel het ongetwijfeld zo is dat Microsoft flink wat geld zou kunnen verdienen aan een Office-versie voor de iPad, heeft het bedrijf wel een strategie om Office beschikbaar te maken op dit soort apparaten. Microsoft heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Office 365, de webgebaseerde versie van Office, deze werkt in alle moderne browsers en kan daardoor ook op de iPad worden gebruikt.

Er gaan overigens wel al jarenlang geruchten over de komst van Office naar de iPad, maar ook naar de iPhone en de Android-smartphones. Microsoft heeft deze geruchten echter nooit bevestigd, wel lekte er een roadmap uit, waarin was af te lezen dat Office voor Android en iOS pas in oktober van 2014 zal verschijnen.

Of ValueAct daar verandering in kan brengen lijkt ons sterk, Microsoft trekt over het algemeen zijn eigen plan. Ook hebben Bill Gates en Steve Ballmer respectievelijk 5 en 4 procent van de aandelen in handen. Zij hebben dus veel meer aandelen in het bedrijf en zij kunnen de voorstellen van ValueAct dan ook redelijk makkelijk blokkeren, tenzij andere aandeelhouders zich massaal achter ValueAct scharen.