1 min

Google heeft zich aangesloten bij de FIDO-alliantie, bestaande uit een groep technologiebedrijven die werken aan een sterker alternatief voor wachtwoorden. Met het aansluiten van Google wint de alliantie een grote partner voor zich. Naast Google sloten ook CrucialTec en de Nederlandse chipfabrikant NXP.

De algemene indruk over wachtwoorden is dat ze niet meer veilig genoeg zijn om belangrijke persoonlijke data achter slot en grendel te houden. Juist daarom is FIDO bezig met nieuwe methoden om gebruikers te verifiëren. FIDO’s doel is het ontwikkelen van een standaard waarbij alternatieven voor het wachtwoord worden beschreven. Hierbij kan gedacht worden aan biometrische sensoren, stem- en gezichtsherkenning, persoonlijke USB-drives, NFC en wachtwoorden die slechts één keer geldig zijn.

Google is al langere tijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe verificatiemethoden. Het bedrijf zag zelf bijvoorbeeld heil in een USB-stick welke de identiteit van een gebruiker kan communiceren richting een website. Hierdoor hoeft een gebruiker geen wachtwoord meer in te voeren. De technologie zou ook geïmplementeerd kunnen worden in een ring.

De originele leden van FIDO zijn Lenovo, PayPal, Nok Nok Labs en Validity. De alliantie werd in juli 2012 opgericht.