CEO van Google, Larry Page, en president van de Verenigde Staten, Barack Obama, hebben gereageerd op het project PRISM van de National Security Agency van de Verenigde Staten.

Eerder deze week kwam naar buiten dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten een directe verbinding hebben met de gegevens van diensten geboden door Facebook, Google, Microsoft, Skype, YouTube en meer.

Larry Page, CEO van Google, ontkent dat Google deelneemt aan het PRISM-project. In een open brief aan alle Google-klanten schrijft hij: "Wij maken geen onderdeel uit van een programma dat de Amerikaanse overheid – of welke overheid dan ook – direct toegang biedt tot onze servers". Net als Apple stelt Google sinds gisteren pas van het bestaan van PRISM af te weten.

Het is opmerkelijk dat Page het bestaan van PRISM ontkent. President Obama bevestigt namelijk het bestaan van het project. "Dit programma wordt volledig overzien, niet alleen door het Congres, maar ook door de FISA-rechtbank. Elk lid van het Congres is op de hoogte van dit programma."

Mogelijk weet de CEO van Google, Page, niet van het bestaan van PRISM af omdat de gegevens door een tussenpersoon bij de Amerikaanse overheid terechtkomen, zo speculeren sommigen. Google ontkent overigens niet dat het gegevens overdraagt aan overheden en laat weten dat het hier zo transparant mogelijk over is.

Daarnaast liet president Obama weten dat de inhoud van telefoongesprekken niet wordt afgeluisterd zonder tussenkomst van een rechter. Het probleem ligt echter in het feit dat, hoewel Amerikaanse burgers onder Amerikaans recht beschermd worden, dit niet geldt voor niet-Amerikanen in de Verenigde Staten. Dit betekent mogelijk dat de VS de e-mailberichten en alle andere gegevens die wij Europeanen versturen via Gmail, Hotmail en Facebook in handen krijgt.

De Europese Commissie laat weten tegenover de website gigaom: "We zijn op de hoogte van de berichtgeving en we zijn natuurlijk erg bezorgd over de mogelijke consequenties van privacy van Europese burgers. Op dit moment is het te vroeg om een conclusie te trekken of om te reageren. We zullen contact zoeken met de Verenigde Staten om meer informatie over dit probleem te verkrijgen." Eerder liet de Commissie nog weten dat het hier om een interne zaak in de Verenigde Staten zou gaan.

Voor meer artikelen betreffende PRISM kijk je naar de tag PRISM-gate.