De klokkenluider die PRISM uit de doeken heeft gedaan weigerde nog langer te leven in een samenleving die achter de schermen tot in detail vastgelegd werd door overheidsdiensten. De 29-jarige oud-medewerker van de CIA onthulde zichzelf afgelopen weekend in een interview met The Guardian.

Edward Snowden, zoals de naam van de onthuller luidt, is nu ondergedoken in Hong Kong en verwacht nooit meer thuis te kunnen komen. Dat staat voor hem echter in schril contrast van een leven waarin hij de wetenschap van PRISM voor zichzelf zou hebben gehouden.

De overheidsdiensten hebben volgens Snowden een weerzinwekkende infrastructuur gecreëerd waarin alles automatisch onderzocht word. Alle publieke communicatie kan makkelijk onderschept worden. "Als ik de e-mails op de telefoon van je vrouw wilde zien hoefde ik ze alleen maar te onderscheppen. Ik kan je e-mails, wachtwoorden, gesprksgeschiedenis en creditcard-gegevens zo opvragen," zegt Snowden.

"Ik wil niet leven in een samenleving die dergelijke dingen doet. Ik wil niet leven in een wereld waar alles wat ik doe en zeg wordt vastgelegd," vervolgt Snowden. De man verwacht niet dat hij na het onthullen van het PRISM-programma nog een goede levensverwachting kan hebben. Communicatie met familie en vrienden is daarom beëindigd.

"Je kunt je niet voorstellen wat de mogelijkheden zijn, hun bereik is verschrikkelijk groot. Er kan afluisterapparatuur op apparaten geplaatst worden en vanaf dan ben je nooit meer veilig, wat voor maatregelen er ook genomen worden."

Het bereik van de overheidsdiensten wordt duidelijk wanneer blijkt dat Snowden’s huis in Hawaii al door officials werd bezocht voordat het onthullende artikel werd gepubliceerd. Dat zou gebeurd zijn doordat The Guardian vragen is gaan stellen om het verhaal the verifiëren.

Geen van de technologiebedrijven die deel zouden uitmaken van PRISM hebben hier vooralsnog niet aan toegegeven. Het gaat onder andere om Apple, Facebook, Google en Microsoft. Wil je meer lezen over PRISM, bekijk dan de artikelen onder de tag PRISM-gate.