‘PRISM gaf realtime inzicht in activiteit’

Nieuwe slides uit een presentatie over PRISM wijzen erop dat gebruikers in realtime gevolgd kunnen worden via het spionageprogramma. Wanneer ingelogd wordt in een mail- of chatdienst wordt bijvoorbeeld een notificatie verzonden naar NSA-medewerkers.

Volgens Washington Post kan de NSA in realtime meekijken wat een gebruiker uitvoert op het internet. Dat blijkt uit nieuwe slides over het spionageprogramma. Waarom de Amerikaanse krant nu pas met de slides komt is onduidelijk; ze lijken afkomstig uit dezelfde presentatie die The Guardian eerder in handen kreeg en waarmee PRISM werd onthuld.

‘PRISM gaf realtime inzicht in activiteit’
Eén van de betrokken partijen liegt over PRISM en de vraag is wie dat dan is. De slides duiden namelijk op realtime monitoring van de gebruikers, maar fabrikanten melden enkel op aanvraag informatie te verstrekken via het PRISM-programma. Er zijn dus tegenstrijdigheden over de mate waarin men via PRISM toegang zou hebben tot de data van gebruikers via fabrikanten als Apple, Facebook, Google en Microsoft. Ook Edward Snowden, de PRISM-klokkenluider, zei eerder al dat er live toegang is tot de gegevens van gebruikers. Daarvoor lijkt het aannemelijk dat de NSA medewerking van fabrikanten zou moeten genieten, maar zij ontkennen dit juist stellig.

Zaken die PRISM kan verzamelen betreffen onder andere zoekopdrachten, chatgesprekken, e-mail, VOIP-gesprekken, forumberichten en activiteit op sociale netwerken.

Meer weten over PRISM? Kijk dan naar de berichten onder de tag PRISM-gate.

Bron:The Next Web