Edward Snowden, de klokkenluider die bekendmaakte dat de NSA zo’n beetje alles op internet in de gaten houdt via het PRISM-systeem en sindsdien op de vlucht is, heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland. Hij heeft een visum gekregen voor één jaar en kan na een maand vastgezeten te hebben op de internationale luchthaven van Moskou eindelijk vertrekken.

Snowden is sinds hij een boekje open deed over de spionage activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst (NSA) op de vlucht. De Amerikaanse overheid wil hem vervolgen voor het uitlekken van staatsgeheimen en waarschijnlijk nog enkele andere aanklachten waarvoor hij tientallen jaren in de gevangenis kan belanden. Hij was in eerste instantie gevlucht naar Hong Kong maar toen het erop leek dat de Chinezen bereidt waren hem uit te leveren reisde hij door naar Moskou, daar zit hij sindsdien vast.

Poetin liet zich eerder uit in de media over de situatie Snowden en zei toen hem niet uit te zullen leveren, maar dat hij niet zal toestaan dat Snowden nog meer Amerikaanse geheimen openbaart als hij in Rusland zou verblijven. Er bestaat een kans dat Snowden zijn tijdelijk visum heeft gekregen tegen die voorwaarden.

Voor Snowden is het in elk geval prettig dat hij van de luchthaven van Moskou weg kan en het voor de internationale pers moeilijker is hem in de gaten te houden. Als de aandacht wat verzwakt kan Snowden op zoek naar een land dat hem permanent onderdak kan bieden en waar hij naartoe kan reizen zonder de Verenigde Staten aan te doen of een land dat hem direct zal uitleveren. Er gaan al tijden geruchten dat hij waarschijnlijk ergens in Midden- of Zuid-Amerika zal uitkomen. Of de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten hiervoor beschadigd is onduidelijk, de Amerikanen lijken in elk geval vastbesloten hem te vervolgen.