Dankzij de opkomst van betaalbare legale diensten is piraterij sterk aan het afnemen, dat blijkt uit een onderzoek in Noorwegen. Onderzoekers keken over een periode van vier jaar hoe piraterij muteerde.

Van 2008 tot 2012 is duidelijk te zien dat vooral het illegaal verkrijgen van muziek sterk is gedaald. Die forse daling wordt toegedicht aan de opkomst van legale alternatieven, zoals Spotify. De populaire muziekstreamingdienst was in Noorwegen al langer beschikbaar dan in Nederland, waar het in 2010 beschikbaar kwam.

In 2008 werden nog 1,16 miljard muzieknummers gedownload door de Noren, dat aantal lag in 2012 nog op 210 miljoen stuks, een daling van meer dan 80 procent. De daling is bij TV-series en films een stuk lager, maar de piraterij daarvan was in 2008 al veel lager dan bij muziek. Ook hier is toch een aanzienlijke daling zichtbaar.

In Noorwegen maakt naar schatting 47 procent van de internetters gebruik van Spotify. Naar verwachting zal de komst van Netflix eenzelfde effect hebben op de piraterij van films en TV-series.