2min

De geruchten dat Netflix in september in Nederland van start zal gaan, nemen concretere vormen aan. Concurrenten als Pathé en HBO hebben te kennen gegeven hier rekening mee te houden. Zij baseren zich weer op ‘bronnen’. Voor de Nederlandse consument is de komst van Netflix goed nieuws, voor bedrijven als Pathé, HBO, Ziggo en UPC is het juist een ware nachtmerrie.

Netflix is een Amerikaanse video-on-demand-dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series kunt kijken. In de Europese landen waar Netflix al actief is, moet 7 euro per maand worden betaald voor een abonnement. Netflix heeft in de Verenigde Staten een zeer uitgebreide catalogus aan films en series, het bedrijf laat zelfs speciaal series produceren die via Netflix verschijnen.

Het enige wat de klant nodig heeft is een goede breedbandverbinding zodat de films gestreamd kunnen worden naar hun televisie of pc. Het assortiment van Netflix schijnt per land wel wat te verschillen, zo is de catalogus in de Verenigde Staten het grootst en in veel Europese landen wat kleiner, maar dit zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn. Netflix beschikt over veel verschillende apps om de films en series te bekijken. Zo zijn er voor veel Smart TVs apps beschikbaar, maar ook voor Android-apparaten en de iDevices van Apple.

Op dit moment is het al mogelijk om video-on-demand te kijken via bedrijven als Pathé, HBO en de diensten van kabelmaatschappijen als Ziggo en UPC. Deze abonnementen zijn wel veel duurder dan een Netflix-abonnement.

Een persvoorlichter heeft laten weten dat Netflix later dit jaar inderdaad zal gaan uitbreiden in Europa maar kan nog niet zeggen of dit in Nederland zal zijn. Op dit moment is Netflix in Europa al actief in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië.