1 min

Als topmensen teveel zeggen over de praktijken van de NSA, riskeren ze eenzame opsluiting. Dat heeft Marissa Mayer, CEO van Yahoo, aangegeven tijdens de TechCrunch Disrupt-conferentie die gaande is in San Francisco.

Als bedrijven bekendmaken hoeveel data ze aan de NSA moeten overdragen, riskeren de bestuurders een celstraf. Mayer maakte dit bekend omdat ze er niet langer tegen kan dat technologiebedrijven het te verduren krijgen omdat ze niet transparant genoeg zouden zijn. Volgens Mayer wordt het bekendmaken van de vertrouwelijke informatie gezien als landverraad en daar staan fikse celstraffen op. Zo kreeg de Amerikaanse soldaat Bradley Manning een celstraf van 35 jaar voor het lekken van vertrouwelijke informatie op WikiLeaks.

Verschillende bedrijven hebben wel toestemming gekregen om bekend te maken hoeveel aanvragen ze vanuit de NSA binnenkrijgen, maar hoeveel daarvan ook werkelijk wordt ingewilligd blijft geheim. Ook op individueel niveau mogen burgers niet geïnformeerd worden wanneer hun informatie is overgedragen.

Eerder op de dag liet Facebook’s CEO Mark Zuckerberg zich ook al uit over de praktijken van de NSA. De oprichter van ’s werelds grootste sociale netwerk was van mening dat de balans tussen privacy van de burger en nationale veiligheid compleet zoek is.