Google breidt de toegang tot de Chrome datacompressie-funtie uit door een aantal iOS-gebruikers die Google Chrome geïnstalleerd hebben de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van de functie. Hiermee wordt het mogelijk om minder data te verbruiken tijdens het browsen.

Behalve minder dataverbruik zou de functie er ook voor moeten zorgen dat het browsen sneller gaat. Het systeem werkt door opgevraagde content eerst via een Google proxy te routeren, alwaar de data wordt gecomprimeerd. Hiermee zou het dataverbruik tot 50 procent minder moeten worden. Eerder heeft concurrerende browser Opera al een soortgelijke functie uitgebracht, maar deze zorgde er helaas voor dat het browsen een stuk langzamer werd.

Gebruikers van iOS die Google Chrome opstarten, hebben de kans dat ze een melding krijgen waarin ze uitgenodigd worden om de nieuwe functie te testen. Als er door de gebruiker vervolgens op Enable wordt gedrukt krijgt hij of zij de mogelijkheid om in het nieuwe venster Dataverbruik reduceren in te schakelen.

Krijg je de uitnodiging niet, dan is het ook niet mogelijk om op een andere manier de optie aan te zetten. Als je de eerste keer niet de functie aanzet is het overigens later ook niet mogelijk om de functie daarna alsnog aan te zetten.

Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel mensen er precies uitgenodigd zijn voor de test, maar gezien het feit dat de social media nog weinig meldingen van het fenomeen melden, lijkt het om een erg gelimiteerd aantal gebruikers te gaan.