1 min

Google heeft een grote update uitgebracht voor de Chrome-browser op iOS. Chrome-versie 48 op iOS is een heel stuk sneller en stabieler dan zijn voorgangers. Google heeft een aantal grote technische wijzigingen gemaakt in de browser, zo maakt de browser nu gebruik van WKWebView in plaats van UIWebKit.

Apple introduceerde al in iOS 8 de nieuwe WKWebView als vervanging voor UIWebKit, maar er waren nog de nodige hobbels te nemen voordat Google hierop kon overstappen met de Chrome iOS-app. Onder meer het afhandelen van cookies zou een hindernis van formaat zijn geweest, maar ook het afhandelen van formulieren in webpagina’s.

Het grote voordeel van WKWebView ten opzichte van UIWebKit is dat er een nieuwe Javascript-engine gebruikt wordt die veel sneller is, dat de ondersteuning voor HTML5 en de webstandaarden veel uitgebreider is en misschien wel het meest belangrijke, als er een tabblad crasht, dan crasht niet de hele browser, maar alleen dat tabblad. Iets wat op de desktop al heel normaal is maar niet op mobiele apparaten.

Alles bij elkaar stelt Google dat de nieuwe versie van Chrome zo’n 70 procent minder vaak crasht en de browser ongeveer tien keer zo snel is geworden. Google denkt de browse-ervaring op iOS hiermee fors verbeterd te hebben. De concurrentie met Apple’s Safari lijkt ook weer op scherp te zijn gezet.