Het is vandaag inmiddels al vijftien jaar geleden dat de eerste zoekopdrachten bij Google binnenkwamen. Om dit jubileum te vieren, heeft de inmiddels dominante zoekmachine naast het toevoegen van enkele nieuwe functies aan applicaties voor mobiele apparaten, ook officieel een nieuw zoekalgoritme in gebruik genomen.

Het verbeterde algoritme, met de naam Hummingbird ofwel kolibrie, werd feitelijk de afgelopen maand al toegepast. Gisteren werd de innovatie bij een evenement van Google officieel gepresenteerd. Dit verbeterde algoritme zou van toepassing zijn op zo’n 90 procent van de zoekopdrachten en zou betere resultaten weergeven bij de langere, meer complexe vragen.

Voor de gebruikers van Google’s iOS-applicatie zal er binnenkort een update worden uitgebracht. Hierbij zal het mogelijk zijn kaarten te bekijken vanuit de applicatie zelf. Ook kan de voortaan push-notificaties tonen, welke bovendien platformonafhankelijk kunnen aangestuurd. Zo kan je op je Android-tablet een herinnering opslaan voor een bepaalde locatie, die vervolgens op een geschikt moment op je iPhone kan worden getoond.

Bij de Google-applicatie op het mobiele besturingssysteem Android zal de mogelijkheid voor de gebruiker om gericht door te vragen op een bepaald onderwerp een stuk makkelijk gemaakt worden. Hiervoor is de zoek-applicatie dermate verbeterd, dat de initiële vraag van de gebruiker wordt onthouden, zodat deze niet telkens opnieuw bij een aanvullende zoekopdracht bijgevoegd hoeft te worden.

Ook zal het uiterlijk van de weergegeven zoekresultaten bij de mobiele applicatie enigszins aangepast worden. Hierbij worden resultaten in het zoekscherm zelf weergegeven, in plaats van dat de gebruiker naar een nieuwe pagina wordt gestuurd.