Eric Schmidt, voorzitter van Google, verwacht dat overheidscensuur van het internet binnen 10 jaar zal uitsterven. Dit geeft de Google-topman aan in een speech die hij gaf voor de Johns Hopkins University School of Advanced International Studies.

Eric Schmidt van Google verwacht dat encryptie ervoor zal zorgen dat overheden in de toekomst niet meer het internet kunnen censureren. Volgens Schmidt is de oplossing voor het tegengaan van overheden die het internet surveilleren, het gebruik van encrypties, bij alles wat via het internet verstuurd wordt.

Hij geeft toe dat de NSA en veiligheidsdiensten van andere landen de encrypties die tegenwoordig worden gebruikt hebben gekraakt, maar volgens de voorzitter van Google "blijft het altijd een kat-en-muis spelletje".

Uiteindelijk verwacht de topman dat in de race om internetverkeer te beschermen, de overheden de strijd zullen verliezen en uiteindelijk niet meer het internetverkeer kunnen controleren. Momenteel hebben Google en andere bedrijven hun netwerken al veiliger gemaakt, als reactie op de openbaringen rondom de spionagepraktijken van de NSA.

China, een land dat berucht is om de grote hoeveelheid censuur, die het land toepast op het internetgebruik van de burgers, zal op langere termijn ook niet meer alles kunnen censureren. Volgens Schmidt zullen Chinese burgers op termijn technologie gaan gebruiken die de autoriteiten niet kunnen controleren of stoppen. "Je kunt iets niet stoppen als het een goed idee is dat door veel mensen wordt ondersteund."