Microsoft is al sinds 1990 een dominante speler op het gebied van computersoftware, met het Windows-besturingssysteem. Satya Nadella is echter van mening dat het bedrijf in de toekomst een focus moet leggen op de Cloud.

Satya Nadella, Microsoft’s Cloud en Enterprise-baas, heeft in een interview met Quartz aangegeven dat het bedrijf in de toekomst een sterkere focus zal moeten leggen op andere producten dan Windows. De transformatie van het bedrijf naar een apparaten- én softwarebedrijf zorgt er volgens Nadella voor dat Microsoft het zich niet kan permitteren om zich enkel op Windows te concentreren.

Nadella is een van de grote kanshebbers voor het overnemen van de rol van Steve Ballmer, als CEO van Microsoft. In het interview geeft hij dan ook zijn visie over waar het bedrijf in de toekomst naartoe moet.

"Het opnieuw vormgeven van Microsoft als een bedrijf dat zich zowel bezighoudt met apparaten als diensten is absoluut onze visie voor de toekomst. Office 365 en Azure laten dit zien. Dit betekent echter niet dat we onze software niet meer beschikbaar zullen maken voor mensen die er zelf mee aan de slag willen. Windows Server blijft beschikbaar buiten onze datacenters om. Maar tegelijkertijd zijn er ook mensen die verwachten dat wij een clouddienst aanbieden. Het is dan ook belangrijk dat we zo’n dienst in het aanbod hebben."

Door een sterkere focus te leggen op het gebruik van diensten via de cloud, gooit Microsoft het roer totaal om. Van oudsher lag vrijwel de gehele focus bij Microsoft immers op Windows en software bedoeld voor Windows. Door over te stappen op clouddiensten worden de diensten ook beschikbaar voor andere platformen, zoals Android en iOS.

Nadella geeft aan: "Uiteindelijk gaat alles naar een vorm van cloud. Dit hoeft niet per se door één groot Noord-Amerikaans bedrijf verzorgd te worden. Het kan ook een persoonlijke of publieke cloud zijn. In ons geval willen we deelnemen op beide markten. Hoewel we een grote commerciële zaak hebben opgebouwd, zijn we nog een relatief kleine speler op deze markt. Als je ziet dat de markt van clouddiensten een markt van 2 triljoen dollar is, dan zijn we zo goed als niets. We kijken dus naar de markt met de gedachte hoe we deel worden van de groep die helpt met het digitaliseren van alles."