2min

Sinds september is Netflix verkrijgbaar in Nederland. Begin november begon de online videodienst met het testen van het streamen van video’s in een 4K-resolutie. Nu is bekendgemaakt dat het tweede seizoen van de serie House of Cards in deze hoge beeldkwaliteit zal worden geleverd.

Steeds vaker duiken er televisies, monitoren en computersystemen op die een resolutie van 4K ondersteunen. De 4K-resolutie komt neer op een hoeveelheid pixels van 3840 x 2160 pixels. Dat betekent dat een dergelijke resolutie viermaal zo scherp is als een beeld in een HD-resolutie.

Vorige maand doken er al enkele 4K-video’s op in de catalogus van Netflix. Hiermee werd aangetoond wat er op technologisch gebied mogelijk is. Netflix’ CEO Reed Hastings verklaarde dat het bedrijf richt op een grootschalige adoptie van 4K in het jaar 2014.

Hiermee zal zeer waarschijnlijk worden begonnen door het tweede seizoen van de Amerikaanse serie House of Cards in een 4K-resolutie te gaan streamen. Gisteren verklaarde Neil Hunt, verantwoordelijk voor de producten van Netflix, dat deze speciaal voor Netflix geschreven serie komend jaar in deze hoge resolutie zal worden gestreamd.

Om de 4K-kwaliteit ook daadwerkelijk op de beeldbuis te ervaren is in de eerste plaats een compatibel apparaat mogelijk. Hoewel bijvoorbeeld de PlayStation 4 en de Xbox One wel ondersteuning bieden voor 4K, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze apparaten een dergelijke resolutie over weten te brengen naar een beeldscherm. Toch zal dit volgens Hunt uiteindelijk wel mogelijk worden gemaakt.

Neil Hunt verklaart dat Netflix momenteel in gesprek is met meerdere fabrikanten van televisies om deze geschikt te maken voor het weergeven van Netflix-video’s in 4K-resolutie. Hierbij valt te denken aan de ontwikkeling van een speciale Netflix-applicatie voor Smart TV’s.