De Spaanse overheid financiert een nieuwe advertentievrije website die torrents indexeert. De website is opgericht door P2P-veteraan Pablo Soto en krijgt de naam torents.fm mee. Soto wist in het verleden rechtszaken te winnen van platenlabels als Universal en EMI.

Pablo Soto heeft in het verleden al vaker websites gehad waarop torrents gedeeld konden worden. Soto werd hier in het verleden al voor aangeklaagd door grote platenlabels zoals EMI, Sony, Universal, Warner en het Spaanse Promusicae. De partijen eisten gezamenlijk 13 miljoen euro van de websites-bouwer, voor omzet die ze zouden hebben misgelopen.

Opvallend genoeg wist Soto al deze rechtszaken te winnen. De Spaanse rechtbank besloot dat de dienst die aangeboden werd "totaal neutraal" was en niet specifiek ontwikkeld was om illegale content te delen. Volgens de platenlabels was de website ontworpen om winst te maken middels inbreuk op auteursrechten van deze bedrijven. Hierdoor zouden er bij die labels grote bedragen aan omzet misgelopen worden.

Nadat de rechtszaken achter de rug waren, ontwikkelde Soto de zoekmachine Foofind. Deze zoekmachine was specifiek ontwikkeld om bestanden online te zoeken. Voor dit project kreeg de Spanjaard 1,6 miljoen euro van de Spaanse overheid. Vervolgens besloot Soto wederom een torrentsite te maken die gebruikmaakte van de Foofind-technologie. Ook heeft de ontwikkelaar een programma gemaakt voor het downloaden van torents, genaamd Torrents Downloader.

Soto strijdt naar eigen zeggen voor een "open internet". Tegenover TorrentFreak geeft de Spanjaard aan: "We hebben al bijna 15 jaar gevochten voor hetgeen waar we in geloven. Ik kreeg mijn eerste miljoenen-rechtszaak tegen de grote platenlabels zes jaar geleden. We zullen onszelf blijven verdedigen en tot nu toe hebben we iedere rechtszaak gewonnen."

Je vindt Torrents Downloader hier, voor het zoeken van torrents ga je naar Torrents.fm.