2min

Het had niet veel gescheeld of de Xbox One had het zonder een optische drive moeten stellen. Dit zou betekenen dat er op deze nieuwste console van Microsoft enkel spellen zouden kunnen worden afgespeeld door middel van online streaming. Uiteindelijk is besloten het apparaat toch een Blu-ray-drive mee te geven.

Zoals inmiddels bekend zal zijn is de Xbox One van Microsoft voorzien van een optische drive voor het lezen van Blu-ray-disks. Toch blijkt uit een verslag van The Official Xbox Magazine (OXM) dat het weinig had gescheeld of Microsoft had deze plannen laten varen.

Pas in de tweede helft van het afgelopen jaar zou de knoop hierover zijn doorgehakt. Zelfs na het jaarlijkse E3-evenement in juni werd er volgens Microsoft Studios-topman Phil Spencer intern nog hevig gediscussieerd over het al dan niet doorstrepen van de optische drive van de Xbox One.

Indien de console niet zou worden uitgerust met een dergelijke optische drive, zouden er voordelen te behalen zijn op het gebied van zowel productiekosten als hardwareprestaties. In de praktijk zou dit erop neerkomen dat de Xbox One voor het afspelen van spellen afhankelijk zou zijn van de aanwezige internetverbinding. "Wanneer je gaat kijken naar de benodigde bandbreedte en de grootte van de spellen, kan dit haast niet anders dan resulteren in problemen." Aldus Spencer.

Desondanks blijkt de werking van de optische drive in de Xbox One niet geheel vlekkeloos te zijn. Zo verscheen eind november het bericht dat sommige Xbox One-exemplaren kampten met een probleem bij het afspelen van Blu-ray disks.