Een Amerikaanse rechter heeft in een hoger beroep besloten dat Google jaarlijks 1,36 procent van de AdWords-inkomsten uit de Amerikaanse markt moet afdragen aan Vringo. De zoekgigant heeft patenten van dit bedrijf geschonden. Google moet daardoor over de omzet tussen 2012 en 2016 jaarlijks een boete betalen.

Vringo klaagde Google in 2011 aan, omdat het van mening was dat de zoekgigant inbreuk maakt op patenten van het bedrijf. Deze patenten zijn van origine van de zoekmachine Lycos, die door Vringo werd overgenomen. AdWords toont aan de hand van invoer van de gebruiker reclames die relevant worden geacht.

Eind 2012 werd al eens besloten dat Google inderdaad inbreuk maakt op de patenten en dat het daarvoor 30 miljoen dollar moest ophoesten. Dat was voor Vringo echter niet afdoende, dus werd hoger beroep aangetekend. Dat legt het bedrijf geen windeieren, want hoewel Google enkele wijzigingen doorvoerde, waren die volgens de rechter niet afdoende. Google wordt opnieuw schuldig bevonden, maar de boete is nu vele malen hoger.

Google en Virgo kregen van de rechter de kans om zelf een regeling te treffen, maar kwamen daar niet uit. De boete werd daarom door de rechter vastgesteld op 1,36 procent van de omzet die Google in de Verenigde Staten binnensleept met AdWords. Het reclamesysteem is Google’s grootste bron van inkomsten, al is niet duidelijk hoeveel Google er precies mee verdient.

Google’s omzet voor 2013 is naar verwachting zo’n 35 miljard dollar, waarvan ongeveer 55 procent uit de Verenigde Staten komt. Omdat AdWords de grootste bron van inkomsten is, zal de jaarlijkse boete minimaal in de honderden miljoenen dollars lopen.

Ars Technica schat dat Google 15 tot 18 miljard dollar uit AdWords haalt in de Verenigde Staten, waarmee de claim van Vringo dit jaar tussen de 200 en 250 miljoen dollar komt te liggen.

Google heeft al aangegeven dat het de uitspraak zal aanvechten.