Verschillende technologiefabrikanten hebben cijfers over het aantal verzoeken vanuit inlichtingendiensten gepubliceerd. We worden overigens niet veel wijzer door de publicatie, omdat de fabrikanten ondanks versoepeling nog altijd niet erg specifiek mogen zijn van de Amerikaanse regering.

In het eerste halfjaar van 2013 kwamen er bij zowel Facebook, Google, Microsoft als Yahoo 0 tot 999 keer verzoeken binnen om informatie te delen met de autoriteiten. Het is moeilijk om in dit geval een verhouding te ontwaren, omdat de Amerikaanse regering ondanks de versoepeling niet toestaat dat de bedrijven specifieker worden dan dit.

Duidelijker zijn de cijfers over hoeveel accounts betrokken zijn bij het werkelijk delen van gegevens. Bij Facebook waren dat er 5.000 tot 6.000, bij Google 9.000 tot 10.000, bij Microsoft 15.000 tot 16.000 en bij Yahoo betroffen het er maar liefst 30.000 tot 31.000. Mensen met verschillende profielen worden per fabrikant slechts eenmaal meegeteld in de cijfers.

Brad Smith van Microsoft benadrukt aan de hand van deze cijfers dat het aantal betrokken personen zeer beperkt is, als nagegaan wordt dat er miljoenen gebruikers zijn. Het is echter wel de vraag in hoeveel gevallen de inlichtingendiensten buiten de bedrijven om aan data zijn gekomen.

Apple maakte vorige week direct bij de bekendmaking van de versoepeling bekend dat er 0 tot 249 verzoeken waren binnengekomen en dat er 0 tot 249 accounts bij die aanvragen betrokken zijn. Die cijfers liggen dus aanzienlijk lager.