2min

De CEO van WhatsApp, Jan Koum, heeft tijdens het Mobile World Congress bekendgemaakt dat WhatsApp in het tweede kwartaal ondersteuning gaat toevoegen om andere WhatsApp-gebruikers te bellen. Dit zal dan gebeuren via het mobiele internet of de WiFi-verbinding en niet ten kosten gaan van de belminuten van de gebruiker.

Het toevoegen van een belfunctionaliteit is iets waar sommige gebruikers al jaren op wachten. Vooral wanneer je in het buitenland zit is het goedkoper om via WiFi te bellen, in plaats van het normale netwerk. Andere applicaties zoals Skype en Viber bieden wel ondersteuning voor het bellen via het internet, maar zijn lang niet zo succesvol als WhatsApp.

Met 465 miljoen actieve gebruikers is WhatsApp de meest gebruikte berichtendienst ter wereld en met het toevoegen van een belfunctionaliteit zal dit mogelijk nog verder op gaan lopen.

Doordat de overname van WhatsApp door Facebook zo uitgebreid in de media is gekomen, heeft WhatsApp een grote toename aan gebruikers gezien. Sinds de overname heeft de berichtendienst 15 miljoen nieuwe gebruikers mogen verwelkomen.

Hoewel dat natuurlijk goed nieuws is, hebben ook concurrenten van WhatsApp flink geprofiteerd van het nieuws. Sommige WhatsApp-gebruikers hebben weinig vertrouwen in Facebook en zien hun gegevens liever niet daar belanden. Zij hebben dan ook besloten over te stappen op een alternatief. Veel andere gebruikers hebben vervolgens dit voorbeeld gevolgd, een goed alternatief is Telegram Messenger, welke we op Techzine hebben besproken. Deze berichtendienst is echt explosief gegroeid. Of de opkomst van Telegram in negatieve zin invloed zal hebben op het succes van WhatsApp, is nog moeilijk te zeggen in dit stadium.

WhatsApp gaat zich in elk geval focussen op het vereenvoudigen van de applicaties en het uitbreiden van de functionaliteit met onder andere bellen. Koum liet weten dat het bedrijf hoopt dat het WhatsApp kan laten doorgroeien tot 1 of zelfs 2 miljard gebruikers. De belfunctionaliteit moet daarin de app helemaal afmaken. Verder zal WhatsApp proberen om de belfunctionaliteit zo efficiënt mogelijk te maken, waarbij er zo min mogelijk data wordt verbruikt om een gesprek te voeren.