2min

WhatsApp heet bekendgemaakt dat de mogelijkheid om te bellen met de gelijknamige app binnenkort ook naar iOS zal komen en dus beschikbaar komt op de iPhone. Op Android is het al mogelijk om een VoIP-gesprek te starten. VoIP staat voor voice-over-ip en betekent dat het telefoongesprek wordt gevoerd via de internetverbinding in plaats van het gsm-netwerk.

WhatsApp gaat binnenkort de concurrentie aan met diensten als Facetime en Skype waarmee het ook mogelijk is om elkaar te bellen via het internet. Met WhatsApp is dit binnenkort ook mogelijk en hierdoor kan je als je bijvoorbeeld in het buitenland bent en gebruik maakt van een WiFi-verbinding gratis naar huis bellen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je vervolgens een hoge rekening krijgt, tenzij je natuurlijk gebruik maakt van je mobiele internetverbinding in het buitenland. Het afschaffen van de roamingkosten binnen Europa wil nog niet echt vlotten.

WhatsApp werkt nu nog met een uitnodigingsysteem op Android, waardoor het alleen mogelijk is een VoiP-gesprek te voeren als je al een keer bent gebeld door een WhatsApp VoiP-gebruiker. WhatsApp kon nog niet aangeven wanneer het systeem wordt vrijgegeven zodat iedereen het kan gebruiken.

Verder heeft WhatsApp bekendgemaakt dat zij het platform niet zullen gaan openstellen voor derden zoals Facebook Messenger wel heeft gedaan. WhatsApp blijft een gesloten systeem en er zal dus ook geen ondersteuning komen voor partijen die WhatsApp bijvoorbeeld gebruiken om nieuws te verspreiden. Iets wat sommige nieuwsorganisaties tegenwoordig. Dit is een inbreuk op de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp en de kans is dan ook groot dat dit in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn.