2min

Tim Berners-Lee heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om 25 jaar na de creatie van het wereldwijde web op te roepen tot de ondersteuning van netneutraliteit. Berners-Lee zou graag zien dat het internet gratis en open zal blijven.

In een blogbericht op het officiële blog van Google vraagt Berners-Lee aan internetgebruikers om zich in te zetten voor de ontwikkeling van een overeenkomst waarmee het gratis en open internet zoals het nu is ook behouden kan blijven. In die overeenkomst moet de onafhankelijkheid van het web worden vastgelegd, ook moeten de rechten van gebruikers aan bod komen.

"Onze rechten worden steeds vaker geschonden en het gevaar is dat we eraan zullen wennen. Ik wil de 25e verjaardag van het internet daarom aangrijpen om gebruikers het web weer in eigen hand te doen nemen. Ook moeten we nadenken over de komende 25 jaar."

"Zonder een open, neutraal internet kunnen we niet zonder zorgen vertrouwen op hetgeen dat achter de schermen gebeurt. We kunnen geen open overheid hebben, geen goede democratie, geen goede gezondheidszorg, geen verbonden gemeenschappen en geen diverse cultuur. Het is niet naïef om te denken dat we dat wel kunnen bereiken. Het is wel naïef om te denken dat je achterover kunt gaan zitten en dat het wel komt aanwaaien."

Op de 25e verjaardag van het wereldwijde web is er reden tot vreugde over de behaalde vooruitgang, maar gebruikers moeten ook nadenken over en handelen naar de toekomst van het medium. Om dat extra kracht bij te zetten wordt een campagne met de naam The Web at 25 in het leven geroepen, waarbij gebruikers bewuster worden gemaakt van naderende problemen.

De vastlegging van een grondwet voor het internet wordt aangedreven door het initiatief Web We Want.