2min

In Turkije is op dit moment een blokkade actief waardoor Twitter en YouTube niet zijn te bereiken. Deze blokkade was vrij makkelijk te omzeilen door niet de DNS-servers van de Turkse providers te gebruiken, maar bijvoorbeeld die van Google. Turkije kaapt nu het internetverkeer richting buitenlandse DNS-servers om ervoor te zorgen dat de websites onbereikbaar blijven. Er is inmiddels sprake van een ernstige vorm van censuur.

Turkije begon twee weken geleden met het blokkeren van Twitter toen de dienst weigerde tweets over Premier Erdogan te verwijderen. Een Turkse rechter deed vorige week de uitspraak dat de blokkering van Twitter niet rechtsgeldig is, maar dat heeft niet geleid tot het opheffen van de blokkade. In tegendeel, de premier liet vervolgens ook YouTube blokkeren aangezien daar video’s over hem en de regering zijn te vinden. Premier Erdogan negeert de uitspraak van de rechter hiermee en verwerpt daarmee de rechterlijke macht.

Aangezien de blokkades vrij makkelijk te omzeilen waren door bijvoorbeeld de DNS-servers van Google in te stellen, werden ook die geblokkeerd. Dat was echter maar een lapmiddel, er zijn wereldwijd tienduizenden DNS-servers, om die reden zet Turkije nu een zwaarder middel in en kaapt het al het DNS-verkeer om de Twitter- en YouTube-blokkering te handhaven.

Afgelopen weekend waren er gemeenteraadsverkiezingen in het land en dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het afsluiten van de diensten. Google heeft inmiddels bevestigd dat Turkije inderdaad het DNS-verkeer onderschept en het hierdoor niet langer mogelijk is de blokkering te omzeilen. De enige manier om de blokkade nu nog te omzeilen is via Tor of een VPN-verbinding.