1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

In de nabije toekomst moeten Europeanen ook via zoekmachine Bing de mogelijkheid krijgen om aanvragen in te dienen om bepaalde content te verwijderen. Google moest naar aanleiding van een rechtszaak zo’n functie invoeren en Bing blijkt ook aan die regelgeving te moeten voldoen.

In mei werd besloten dat zoekmachines aan Europese burgers de mogelijkheid moeten bieden om links naar bepaalde pagina’s uit de zoekresultaten te laten filteren. Als burgers van mening zijn dat de content over zichzelf bijvoorbeeld gedateerd, irrelevant of foutief is, kunnen ze daarvoor een aanvraag indienen.

Vooralsnog is Google de enige die deze mogelijkheid al echt biedt, Google was ook de betrokken zoekmachine in de bewuste rechtszaak. Maar ook Microsoft’s zoekmachina Bing moet aan de regelgeving voldoen, zo blijkt. Overigens wordt niet elke aanvraag blindelings ingewilligd, Google gaf aan dat de verzoeken individueel worden bekeken. In de besluitvorming wordt het belang van het individu afgewogen tegen dat van de massa.

Hoe Bing’s aanvraagprocedure eruit zal zien is momenteel nog onduidelijk. In Google’s geval wordt het proces in werking gesteld middels een simpel invulformulier. Bing lijkt het anders aan te pakken, aangezien wordt opgemerkt dat de ontwikkeling van een passend systeem de nodige tijd in beslag zal nemen.