Uit een nieuwe patentaanvraag wordt duidelijk dat Apple overweegt om Siri, of een soortgelijke assistent, toe te voegen aan Mac OS X. Daarmee zouden ook Macbook- en iMac-gebruikers een persoonlijke assistent krijgen. Wellicht is het binnenkort tijd om je secretaresse te ontslaan.

Voordat iedereen zijn secretaresse gaat ontslaan omdat Siri naar Mac OS X komt zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen dat Siri op de iPhone nog steeds gelimiteerd is tot een aantal talen, helaas valt Nederlands hier niet onder. Wel heeft Apple een vacature op de website gehad waarbij het op zoek was naar een Siri-ontwikkelaar die vloeiend Nederlands spreekt en schrijft, wat zou kunnen duiden op het gereed maken van Siri voor de Nederlandse markt.

Verder is het nog de vraag wanneer Apple deze functionaliteit zou willen toevoegen. Momenteel is er een beta beschikbaar van de nieuwste versie van Mac OS X, Yosemite, maar daarin zijn geen hints of mogelijkheden te vinden die duiden op de komst van Siri. Waarschijnlijk duurt het dus nog minimaal een jaar voordat Apple ervoor zal kiezen om Siri of een soortgelijke assistent toe te voegen aan Mac OS X.

Als Apple wel over gaat tot het toevoegen van een persoonlijke assistent een Mac OS X, dan worden besturingssystemen mogelijk eindelijk een stuk slimmer en sneller te gebruiken. Je kan dan bijvoorbeeld de opdracht geven om iets op te zoeken op YouTube, een e-mail sturen die je in spreekt, maar mogelijk ook massale acties en selecties die met muis en toetsenbord moeilijker zijn om snel te doen. Selecteer alle documenten die ik in het afgelopen uur heb gedownload om vervolgens de opdracht te geven deze uit te printen. Het zijn uiteraard wel spraakopdrachten waar Apple ondersteuning voor in zal moeten bouwen, maar de mogelijkheden zijn een stuk groter dan op een smartphone.

Apple vraagt echter ook heel vaak patenten aan voor functies of producten die het vervolgens nooit ontwikkeld of daadwerkelijk op de markt brengt. Of dat in dit geval gaat gebeuren is moeilijk te zeggen, Microsoft zou zijn persoonlijke assistent Cortana wel willen gaan toevoegen aan Windows. Het is niet onlogisch dat Apple dit dan ook zal doen. In de 92 pagina’s tellende patentaanvraag komt overigens 574 keer de term "digital assistent" voor en geen enkele keer de naam Siri.