min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft zojuist in San Francisco op de Worldwide Developers Conference (WWDC), macOS 10.12 aangekondigd. Het is de nieuwste versie van OS X maar zal vanaf nu met de naam macOS door het leven gaan. Apple wil meer consistentie creëren tussen de naamgeving van de besturingssystemen.

In macOS 10.12 zal Siri een belangrijke rol gaan spelen. De assistent is geïntegreerd in het dock in de buurt van de Finder, waarmee binnen macOS 10.12 voor het eerst een gespreksassistent aanwezig is. Via ‘Hey Siri’ kunnen gebruikers de assistent oproepen, waarna vervolgens onder andere berichten opgesteld kunnen worden en afspraken in de agenda geplaatst kunnen worden. Andere Siri-functies die reeds mogelijk zijn op de mobiele apparaten van Apple mogen ook in macOS 10.12 verwacht worden.

Naast de integratie met Siri heeft Apple de focus gelegd op meer samenwerking met de Apple Watch. Via de Apple Watch kunnen macOS 10.12-gebruikers hun systeem ontgrendelen waarmee het invoeren van een wachtwoord niet langer noodzakelijk is.

Bovendien wordt het mogelijk om Apple Pay binnen het nieuwe desktopbesturingssysteem te gebruiken, gebruikers moeten dan middels de vingerafdrukscanner van hun iPhone de betaling authenticeren. Daarnaast is de verwachting dat op termijn MacBooks worden uitgerust met een eigen vingerafdrukscanner.

Daarnaast doet macOS 10.12 meer met iCloud. Nieuw is het zogeheten Universal Clipboard. Elementen die gekopieerd en geplakt worden, zullen ook worden gesynchroniseerd tussen apparaten middels de clouddienst. Het is eveneens mogelijk om het besturingssysteem automatisch oudere bestanden te laten backuppen naar iCloud om ruimte vrij te maken op de lokale opslag. Verder kunnen desktops gedeeld worden tussen apparaten die uitgerust zijn met macOS of iOS, waarbij op iOS de bestanden in een lijst worden weergegeven.

Apple brengt volgende maand een publieke testversie uit van macOS 10.12. Een final release wordt dit najaar verwacht en uitgebracht op apparaten die momenteel de huidige versie van OS X draaien.

Lees meer