In navolging van Apple is nu ook Amazon waarschijnlijk de klos. Het internetwarenhuis heeft hoogstwaarschijnlijk al jarenlang staatssteun genoten in Luxemburg waardoor minder belasting betaald hoefde te worden. Als dat definitief het geval blijkt, moet de onbetaalde belasting alsnog afgedragen worden.

Het is op dit moment nog geheel onduidelijk hoeveel belasting Amazon heeft ontdoken, maar het zal ongetwijfeld om vele miljarden euro’s gaan. Amazon heeft het Europese hoofdkantoor in Luxemburg staan en leidt alle continentale inkomsten al sinds 2003 via dat land naar de Verenigde Staten.

Amazon en Luxemburg zouden voor de vestiging in het land een deal hebben afgesproken, zou blijken uit een vooronderzoek dat nu wordt omgezet naar een uitgebreid onderzoek. Waarschijnlijk probeerde Luxemburg het bedrijf te lokken met de lage belastingpercentages, maar nu worden daar de zure vruchten van geplukt. Saillant detail is dat de toenmalige premier van Luxemburg momenteel de voorzitter van de Europese Commissie is.

Dit soort deals blijken veelvuldig gemaakt te zijn. Vorige week werd uit een vooronderzoek geconcludeerd dat Apple in Ierland een soortgelijke deal heeft getroffen, terwijl Starbucks dat in Nederland deed. Dergelijke onderzoeken lopen ook naar andere technologiebedrijven als Google en Facebook.

Een woordvoerder van de Luxemburgse regering weigerde commentaar te geven.