2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Facebook heeft een eigen .onion-webadres gelanceerd, hierdoor is het sociale netwerk ook anoniem te bereiken via de Tor-browser. Het webadres dat Facebook gebruikt is facebookcorewwwi.onion. Facebook werkt momenteel nog aan een mobiele versie van de website die via Tor-bereikbaar moet worden.

Facebook laat in een blog weten dat zoveel mogelijk methodes wil bieden waarop gebruikers veilig Facebook kunnen gebruiken. Om die reden is Facebook in zijn geheel voorzien van een HTTPS beveiligde verbinding. Waarmee de verbinding tussen de gebruiker en de servers van Facebook is versleuteld.

Het was voorheen onmogelijk om Facebook te bezoeken met Tor. Dit komt omdat als je via Tor een verbinding maakt je steeds via een andere route Facebook benadert. Je verbinding met Facebook kan bijvoorbeeld het ene moment via Brazilië verbinding maken en het andere moment via Zweden. Tor-servers zijn in vrijwel elk land te vinden dus je verbinding kan ook uit elk land komen, als je op die manier de normale website van Facebook bezoekt en probeert in te loggen, dan wordt je account vrij snel daarna geblokkeerd.

Doordat je verbinding steeds wisselt lijkt dat op het gedrag van een hacker, Facebook heeft verschillende beveiligingssystemen die dan afgaan en de account blokkeren. Via de Tor-browser wordt daar rekening mee gehouden en zullen de beveiligingen minder snel afgaan. De verbinding via het Tor-netwerk is overigens ook voorzien van SSL-versleuteling.

Facebook wil in de toekomst de dienstverlening via Tor verder uitbreiden. Een van de voordelen is nu in elk geval dat gebruikers die woonachtig zijn in landen waar onderdrukking plaatsvindt en waar Facebook is geblokkeerd of regelmatig wordt geblokkeerd, nu wel gewoon Facebook via Tor kunnen bereiken.