De grote Amerikaanse webwinkel Amazon heeft in Nederland zijn deuren geopend, het bedrijf kiest er echter voor te beginnen met een klein aanbod met vooralsnog alleen e-books en e-readers. In de toekomst komen mogelijk ook andere Amazon-diensten in Nederland beschikbaar.

Amazon is een van de grootste webwinkels in de Verenigde Staten en is te vergelijken met Bol.com. Er gingen inmiddels al jaren geruchten dat Amazon een Nederlandse webwinkel zou openen en dat is nu werkelijkheid geworden. We moeten er meteen bij vermelden dat Amazon Nederland bij lange na niet vergelijken is met Amazon in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. In Nederland kiest het bedrijf namelijk alleen voor het aanbieden van e-books en de eigen Kindle e-readers.

Alle apps en de software op de Kindle-e-readers zijn volledig vertaald naar het Nederlands. Daarnaast zijn er overeenkomsten gesloten met Nederlandse uitgevers, in totaal biedt Amazon zo’n 20.000 Nederlandse e-books en ruim 3 miljoen e-books in andere talen aan.

Volgens Amazon is de Nederlandse e-bookmarkt al redelijk gevormd en we hoeven dus geen grote prijsverschillen te verwachten. In andere landen waar Amazon van start ging, kreeg het bedrijf het vaak aan de stok met uitgevers over de prijs van e-books. Amazon hoopt zich vooral te onderscheiden met de eigen Kindle e-readers.

Voor Bol.com betekent het dat de grote concurrent er nu eindelijk is, voor dat bedrijf zal het een opluchting zijn dat Amazon zich vooralsnog alleen bezighoudt met e-books en e-readers. Waarschijnlijk zal het succes van de Nederlandse webwinkel gaan bepalen of Amazon op de lange termijn meer diensten en producten gaat aanbieden.