Zoekgigant Google heeft een nieuwe technologie gepresenteerd waarmee muziek naar draadloze audio-apparatuur verzonden kan worden. Met Google Cast for Audio wil Google een alternatief voor Apple’s AirPlay-standaard bieden.

Apple biedt met AirPlay inmiddels al enkele jaren een standaard om muziek naar allerlei producten van derden te streamen. Google had met de Chromecast al wel een alternatief, maar komt nu met een soortgelijke standaard.

Het grootste verschil met AirPlay is dat bij Google Cast for Audio het afspelende apparaat in een directe verbinding met de bron staat. Bij AirPlay blijft een smartphone of tablet fungeren als een tussenpersoon. Ook werkt Google Cast for Audio op Android, iOS, Mac OS X en Windows, waarmee de dekking in principe breder is omdat AirPlay alleen voor Apple-producten bedoeld is.

De eerste systemen met Google Cast for Audio zijn inmiddels al gepresenteerd. Tijdens de CES in Las Vegas hebben Denon, LG en Sony aangegeven de standaard te zullen ondersteunen. Omdat het afspelende apparaat in directe verbinding staat, moeten ontwikkelaars echter ook zorgen voor ondersteuning. Momenteel hebben onder andere Pandora, Rdio en TuneIn hun steun uitgesproken, natuurlijk ondersteunt Google’s eigen Play Music de standaard ook. Spotify is vooralsnog de grote afwezige.