De website BGR beweert een screenshot van de nieuwe webbrowser van Microsoft te hebben bemachtigd. De browser zal naar verwachting met Windows 10 worden geleverd en op termijn een vervanger van Internet Explorer worden.

De eerste concrete geruchten over een geheel nieuwe webbrowser van Microsoft staken eind vorig jaar de kop op. Onder de codenaam Spartan zou door de softwaregigant gewerkt worden aan een nieuwe browser die met Windows 10 meegeleverd wordt. Vandaag is mogelijk een eerste screenshot van de interface uitgelekt.

Op de screenshot zien we een vrij simplistische interface met verschillende tabbladen. In de browser is Facebook geopend, het valt op dat de overige tabbladen over de website heen worden geplaatst, wat met veel menu’s van websites problemen zou kunnen opleveren.


Volgens BGR’s bron heeft Microsoft in september een speciaal team opgezet voor de ontwikkeling van Spartan. Sindsdien is nonstop aan de nieuwe browser gewerkt en hebben er drie ontwerpen de revue gepasseerd. De screenshot is van de tweede versie van de browser, het mag duidelijk zijn dat het uiterlijk dus nog allerminst vaststaat.

De bron rept ook van ondersteuning van stemcommando’s, waardoor je bijvoorbeeld een website aan je bladwijzers kunt toevoegen, een site je startpagina kunt maken of kunt zeggen dat je naar Techzine.nl wilt surfen. Die stembesturing zal waarschijnlijk via Cortana verlopen.

Een woordvoerder van Microsoft wilde desgevraagd niet reageren op de screenshot.