2min

De Britse premier David Cameron heeft een heel opvallende uitspraak gedaan. De politicus is van mening dat versleutelde communicatiediensten zoals Snapchat en WhatsApp verbannen moeten worden, om terrorisme tegen te werken. Indien Cameron voor een tweede termijn wordt herkozen zal hij zich hiervoor gaan inzetten, meldt hij.

Gezamenlijk met de Verenigde Staten staat Groot-Brittannië sinds onthullingen van Edward Snowden niet bepaald bekend als een land dat veel opheeft met privacy. Gezamenlijk met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA blijkt de Britse evenknie GCHQ op grote schaal mensen af te luisteren. Die activiteiten zou Cameron in de toekomst blijkbaar maar wat graag voortzetten.

In Parijs geeft Cameron in een toespraak over de aanpak van binnenlandse veiligheid aan: "Willen we in ons land toestaan dat mensen communiceren zonder dat we mee kunnen lezen?" De premier maakt duidelijk dat hij er een punt van gaat maken om versleutelde communicatiemethoden te stoppen, omdat overheidsdiensten zelfs met een gerechtelijk bevel geen informatie kunnen inzien. Onder dergelijke diensten vallen bijvoorbeeld BlackBerry Messenger, iMessage, Telegram en WhatsApp.

Cameron neemt dit standpunt in naar aanleiding van de gebeurtenissen die afgelopen week in Frankrijk hebben plaatsgevonden, zoals de schietpartij bij het Franse blad Charlie Hebdo en een gijzeling in een Joodse supermarkt.

De Britse overheid zou een verbod op versleutelde diensten in kunnen stellen en ervoor kunnen zorgen dat deze uit applicatiewinkels verwijderd worden, maar zal er alsnog een flinke kluif aan krijgen om het gebruik geheel te voorkomen. Of het ooit zover zal komen valt nog te bezien, privacygroepen zullen ongetwijfeld van zich laten horen als er een officieel voorstel wordt ingediend.