1 min

Het blijft een terugkerende discussie, eerst waren het vooral de Amerikaanse inlichtingendiensten die tegen online encryptie en het versleutelen online communicatie zijn, nu gaat de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zich er ook mee bemoeien. Hij wil samen met Duitsland een internationaal plan maken tegen de versleuteling van communicatie.

Cazeneuve stelt dat bij terroristische aanslagen er vaak gebruik wordt gemaakt van communicatiemiddelen die versleuteld zijn. Bijvoorbeeld bij de aanslag in juli waarbij de keel van een priester werd doorgesneden is veelvuldig gecommuniceerd via Telegram. De Franse inlichtingendiensten hadden echter niet de mogelijkheid om die berichten te onderscheppen.

Wat voor plan het precies moet worden en welke eisen de Fransman wil gaan stellen aan dienstverleners is nog onduidelijk. Op 23 augustus heeft Cazeneuve een afspraak met zijn Duitse collega Thomas de Maizeère in Parijs en daar zullen ze het plan gaan bespreken.

De Fransman wilde verder niet in gaan op het plan en of het bijvoorbeeld decryptietechnieken wil zien bij de dienstverleners. Nu het aantal terroristische aanslagen in Europa flink stijgt worden de maatregelen die landen nemen ook steeds harder en dat gaat mogelijk ook gevolgen hebben voor digitale communicatie. Een oplossing voor deze discussie is er niet, want de bedrijven achter de berichtendiensten zullen zich met hand en tand verzetten. Het enige wat er geëist kan worden is een masterkey waarmee alle berichten kunnen worden ontcijferd of het staken van het gebruik van encryptietechnologie bij communicatie. Beide lijken onhaalbaar.