Bij Microsoft maken alle ontwikkelaars momenteel lange dagen want er wordt momenteel gewerkt aan verschillende producten dit dit jaar op de markt moeten komen, daarvan zijn de belangrijkste Windows 10 en Office 16. Volgens bronnen rond Microsoft zou het bedrijf de Windows 10 RTM-versie op de planning hebben staan voor juni.

De Windows 10 RTM-versie staat op de planning voor juni, dat betekent dat Microsoft in juni de definitieve verise van het besturingssysteem naar zijn partners en de drukker gaat sturen. Een lancering en algemene beschikbaarheid van het besturingssysteem volgt dan waarschijnlijk eind oktober. Dat is volledig in lijn met Windows-lanceringen uit het verleden.

Partners zoals Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo,Toshiba en vele andere ontwikkelen allemaal Windows-systemen die ze uitleveren met Windows daarop voorgeïnstalleerd. Deze partners hebben enkele weken nodig om Windows 10 te testen en hun eigen versies van te maken. Fabrikanten passen vaak de achtergrondafbeeldingen aan en installeren diverse applicaties voor op Windows-systemen. Deze Windows-installaties worden vervolgens gebundeld in een restore-partitie, zodat gebruikers snel hun systeem kunnen herstellen indien er iets fout gaat. Zo’n procedure opzetten kost echter wat tijd en daarvoor is de RTM-versie.

Deze RTM-versie gaat waarschijnlijk in juni verschijnen en dat is niet voor het eerst. Meestal volgt de lancering van Windows dan eind oktober. Windows zal deze keer echter gelijktijdig beschikbaar gaan komen voor pc’s, tablets en smartphones. Dat is iets wat nog niet eerder is gebeurd in het verleden, meestal volgde de smartphone-versie enkele maanden later.

Bronnen melden dat ontwikkelaars bij Microsoft momneteel lange dagen maken om alles op tijd af te krijgen. Er wordt gelijktijdig aan Windows 10 voor smartphones als pc’s en tablets gewerkt. Daarnaast werkt een ander team aan het afmaken van Office 16 voor Windows en Mac OS X. Of ook Office op tijd klaar zal zijn voor een lancering eind oktober is nog onduidelijk.

Lees de review van de huidige Windows 10 preview versie Build 9926.