Microsoft gaat deze zomer Windows 10 op de markt brengen, het nieuwe besturingssysteem van het bedrijf uit Redmond zal in 190 landen gelijktijdig beschikbaar komen en in maar liefst 111 talen. Dat zijn cijfers die indruk maken, de vraag die nog openstaat is wanneer precies in de zomer.

Microsoft weet ons toch nog te verrassen met de lanceerdatum van Windows 10, wij gingen stiekem al een beetje uit van eind oktober, maar het nieuwe besturingssysteem komt een stuk sneller op de markt namelijk al deze zomer. Een exacte datum is niet bekendgemaakt maar theoretisch gezien zal het ergens tussen 21 juni en 21 september zijn.

Van voorgaande Windows-versies zijn we gewend dat er altijd een RTM-versie (road to manufactoring) verscheen, dit is de versie de OEM-partners krijgen om aan te passen en op hun systemen mee te leveren, hieronder vallen de bekende partijen als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Toshiba en dergelijke. We gaan er vanuit dat dat deze keer niet anders zal zijn en dat zou betekenen dat Microsoft mogelijk tijdens de BUILD-conferentie al de RTM-versie van Windows 10 zal presenteren. Een andere optie is dat het bedrijf op het ontwikkelaarsevenement de allerlaatste previewversie zal vrijgeven en dat één maximaal twee maanden later de RTM-versie verschijnt.

In elk geval is Microsoft ruim op tijd om voor de feestdagen de pc-markt nog even flink op te schudden. Grote vraag zal zijn of het bedrijf op tijd is voor de back to school-acties.

Windows 10 zal voor iedereen met een Windows 7 of Windows 8-licentie gratis te verkrijgen zijn gedurende het eerste jaar na lancering. Gedurende deze periode kan iedereen gratis upgraden naar Windows 10, behalve enterprise-gebruikers.

Lees onze uitgebreide review van Windows 10