2min

Google heeft besloten dat Flash zijn beste tijd gehad heeft en gaat daarom de plugin langzaam de nek omdraaien. Vanaf 1 september wordt er een nieuwe Chrome-versie uitgerold waarbij Flash-banners standaard bevroren zullen zijn, oftewel op pauze zullen staan. Essentiële content zoals videospelers worden niet bevroren.

Het einde van Flash is dichtbij nu een van de populairste browsers de plugin een flinke klap gaat verkopen. Flash wordt op dit moment voornamelijk nog gebruikt door banners, online spelletjes en videospelers. Daarbij is het aandeel van banners het allergrootst. Er is inmiddels al enkele jaren een alternatief voor Flash in de vorm van HTML5 en Javascript, maar sommige bedrijven, voornamelijk advertentiebedrijven, zijn nogal traag in het overstappen. Daarom gaat Google ze een handje helpen.

Google gaat ze overigens niet helpen omdat ze tegen advertenties zijn, want daar verdient het bedrijf zijn geld mee. De reden dat Google gaat stoppen met Flash is omdat het is verouderd, en het vraagt veel meer rekenkracht van de processor dan HTML5, waardoor Flash ook veel meer energie verbruikt. Daarnaast is Flash een van de voornaamste redenen waardoor browsers nog weleens crashen en is het verantwoordelijk voor flink wat beveiligingslekken. Reden genoeg voor Google om het afscheid van Flash in te zetten. Op mobiele platformen is Flash al enkele jaren geleden naar de eeuwige jachtvelden verbannen. Nu gaat Google in Chrome een begin maken door Flash-banners te bevriezen.

Vanaf 1 september zal je in Chrome zien dat alle Flash-banners stil staan en niet meer geanimeerd zijn, zijn de banners nog wel geanimeerd dan moet je of je browser updaten, of de advertentieverkoper in kwestie is al overgestapt op HTML5. Wil je toch graag de advertentie zien omdat je denkt dat die wel boeiend is, dan dien je daar met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens te klikken op "Nu afspelen". Essentiële Flash-content zoals spelletjes en videospelers worden op dit moment nog niet bevroren, maar dat lijkt een kwestie van tijd.