Eurocommissaris Oettinger vergelijkt netneutraliteit met de Taliban

In Nederland hadden we tot gisteren Minister Ivo Opstelten als ICT-faalhaas, maar in Europa hebben we Eurocommissaris Oettinger voor Digitale zaken en dat is helaas niet veel beter. Hij heeft de internetcommunity en voorstanders van netneutraliteit nu vergeleken met de Taliban omdat ze uniforme netneutraliteit willen en dat zou volgens hem gevaarlijk zijn.

Bij de aanstelling van Eurocommissaris Gunther Oettinger waren er al twijfels, voornamelijk omdat hij in eigen land een digibeet werd genoemd. Het verschil tussen hem en zijn voorganger, Neelie Kroes, kan niet groter zijn. Nu heeft Oettinger een uitspraak gedaan waarmee hij de hele internetcommunity en alle voorstanders van netneutraliteit vergelijkt met de Taliban. Volgens hem is het gevaarlijk om uniforme netneutraliteit te eisen omdat dat niet veilig zou zijn.

Hij stelt dat medische- en veiligheidsinformatie voorrang moet kunnen hebben op al het andere internetverkeer. Als voorbeeld geeft hij: "Als je realtime veiligheid in het verkeer wil, waar levens op het spel staan, dan moet dit absolute prioriteit hebben in de kwaliteit en de capaciteit van een verbinding". Hij schetste het voorbeeld waarbij kinderen veel bandbreedte gebruiken door te gamen en video’s te kijken op YouTube waardoor de informatie die een auto ongeluk kan voorkomen wordt opgehouden omdat er te weinig capaciteit beschikbaar is.

Hij stelt dat het laden van een YouTube-video dan wel iets langer mag duren of dat een game wel wat minder vloeiend op het scherm mag komen. Veiligheid op de weg, gezondheid en enkele andere toepassingen moeten voorrang kunnen krijgen en niet onder netneutraliteit vallen. Al het verkeer onder netneutraliteit laten vallen zijn Taliban-achtige ideeën, aldus Oettinger.

Het mag duidelijk zijn dat Oettinger een Duitser is en dat de auto-industrie in Duitsland erg belangrijk is. Hij heeft eerder al laten blijken dat hij niet altijd een Europese pet op heeft. Verschillende partijen vragen zich inmiddels hardop af waarom deze man een digitale post heeft gekregen in Europa.

Bron:The Register