2min

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) is niet te spreken over de wettelijke verankering van netneutraliteit in Nederland. De telecomwaakhond twijfelt over de voordelen van deze wet en ziet meer in de Europese aanpak, die concurrentie en transparantie voorop stelt.

Remko Bos, directeur voor klantenzaken bij de OPTA, uitte zijn zorgen op een Roemeense conferentie over netneutraliteit en de duurzaamheid van het internet. Volgens Bos is het niet bewezen dat de consument daadwerkelijk gebaat is bij de nieuwe wetgeving. Daarnaast zullen providers volgens hem moeilijker een kwalitatief en gevarieerd aanbod aan consumenten kunnen voorleggen.

Eind mei liet Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) weten dat er geen Europese verplichting komt die netneutraliteit in lidstaten gebiedt. "Ik stel niet voor om alle providers te dwingen het volledige internet aan te bieden: het is aan consumenten om hierin keuzes te maken. Als consumenten korting willen krijgen als ze maar een beperkte online diensten willen gebruiken, waarom zou je ze dan in de weg staan? En we willen geen drempels opwerpen voor ondernemers die selectieve internettoegang of speciale dienstenbundels willen aanbieden", aldus Kroes.

Bos pleit voor gericht en proportioneel overheidsoptreden om vrije toegang tot het internet te garanderen. In zijn ogen staat de Europese aanpak centraal voor transparantie, consumentenkeuze, concurrentie en regulering van kwalitatieve dienstverlening.

Het idee achter de wet netneutraliteit is dat providers geen onderscheid meer mogen maken in internetverkeer. Ze mogen dus bepaalde diensten geen extra voorrang geven, blokkeren of begrenzen. De wet maakt overigens well een uitzondering mogelijk, waarimeeinternetproviders voorrang mogen verlenen bij extreme drukte, bijvoorbeeld om videostreams te verzorgen tijdens een sportevenement.

Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hebben ingestemd om het principe van netneutraliteit wettelijk vast te leggen in de nieuwe Telecomwet. Daarmee is Nederland het eerste land in Europa dat netneutraliteit wettelijk heeft verankerd. Mondiaal gezien kent naast Nederland alleen Chili een wettelijke plicht die netneutraliteit garandeert.