EU-commissaris Oettinger wil wisselen van provider moeilijker maken

De nieuwe Eurocommissaris Günther Oettinger, verantwoordelijk voor de Digitale Economie en Samenleving en vervanger van Neelie Kroes, heeft weer een opmerkelijk plan uit de doeken gedaan. Hij wil het wisselen van provider moeilijker maken voor de klant, zodat providers meer zekerheid hebben dat klanten aanblijven. Volgens Oettinger zijn providers dan sneller bereid om meer geld te investeren in hun netwerken.

Oettinger heeft duidelijk een andere kijk op de Europese markt dan zijn voorganger, Neelie Kroes. Oettinger is net als Kroes van mening dat er flink geïnvesteerd moet worden in Europese datanetwerken, zodat de beveiliging wordt verbeterd, maar ook de snelheid en capaciteit zal toenemen. Dit heeft hij laten weten aan de Duitse krant Stuttgarter Zeitung.

De manier waarop hij dit wil bereiken wijkt echter wel af van de visie van Kroes. Waar Kroes er voorstander van was om zoveel mogelijke concurrentie toe te staan, wil Oettinger dit juist inperken. Als providers meer zekerheid hebben dat klanten aanblijven, zouden ze bereid zijn meer te investeren.

Oettinger wil providers ook subsidie gaan verstrekken om hun netwerken uit te breiden, zodat de beveiliging, capaciteit en snelheid in Europa sneller groeien. Als Europa beschikt over betere netwerken zal dat uiteindelijk de economie ten goede komen. Kroes heeft in Europa het doel neergelegd dat elke Europeaan in 2020 gebruik moet kunnen maken van supersnel breedband internet.

Günther Oettinger is een nieuwe EU-commissaris die voor zijn aanstelling al redelijk omstreden is, zo lijkt hij het voornamelijk op Google voorzien te hebben en is hij in eigen land omschreven als een digibeet.

Bron:Stuttgarter Zeiting